صفحهٔ اصلی
مقاله برگزیده
صفات و ویژگیهای فاطمه، دختر پیامبر اسلام(ص)، که بنابر باور شیعیان، در آیات قرآن و روایات به آنها اشاره شده است. وی جزو اصحاب کساء و اهلبیت(ع) است و همه فضایل مشترک میان آنها، شامل حضرت زهرا نیز میشود. به باور شیعیان، آیاتی همچون آیه تطهیر و آیه مودت و احادیثی مانند حدیث ثقلین، سفینه و امان، بیانگر فضائلی همچون عصمت، وجوب محبت، همسنگِ قرآن بودن، کشتی نجات و امان بودن برای اصحاب کساء و اهلبیت(ع) است. سوره کوثر نیز به خیر کثیر بودنِ فاطمه و استمرار نسل پیامبر اشاره دارد. برخی از فضایل حضرت فاطمه(ع) که در احادیث ذکر شدهاند، عبارتند از برترین بانوی عالم، پاره تن پیامبر(ص)، نخستین وارد شونده به بهشت، همسخن با فرشتگان، الگوی امام مهدی(عج)، و مقام شفاعت. عالمان شیعه و اهلسنت کتابهای مستقلی درباره فضایل و مناقب حضرت زهرا(س) نگاشتهاند.
مقالههای جدید
- مسجد وکیل
- انبار
- مدائن
- مقام صافیصفا
- مدرسه خان (شیراز)
- فرهنگ سوگ شیعی (کتاب)
- خاندان عبدالقیس
- فقه الحدیث
- دو قرن سکوت (کتاب)
- دائرةالمعارف قرآن کریم (کتاب)
- فهرست آثار سید علی حسینی خامنهای
- سید رضا هندی
- قاسم بن معن
- کوه جودی
- شهرت عملی
- مدرسه علمیه معمارباشی
- ۱۳۲۱ش. درگذشت سید ناصرحسین موسوی هندی نویسنده کتاب نَفَحاتُ الاَزهار فى فَضايل الاَئِمَة الاَطهار (۲۵ ذیالحجه ۱۳۶۱ق)
- ۱۳۳۸ش. درگذشت سید علی یثربی کاشانی از فقهای شیعه و اساتید حوزه علمیه قم و کاشان (۵ رجب ۱۳۷۹ق)
- ۱۳۳۹ش. درگذشت علیاکبر الهیان تنکابنی فقیه، عارف و از اساتید حوزه علمیه (۱۵ رجب ۱۳۸۰ق)
- ۱۳۹۱ش. درگذشت آقا مجتبی تهرانی فقیه شیعه استاد اخلاق حوزه علمیه تهران(۱۹ صفر ۱۴۳۴ق)
- ۱۳۹۸ش. شهادت قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توسط نیروهای امریکایی در بغداد (۷ جمادیالاول ۱۴۴۱ق)
- ۳۷ق. عهدنامه امام علی(ع) با اهالی نجران
- ۶۲۷ق. درگذشت فریدالدین عطار نیشابوری شاعر و عارف فارسیزبان
- ۱۳۶۶ق. درگذشت محمدهادی هادوی بیرجندی مجتهد و شاعر (۱۱ اردیبهشت ۱۳۲۶ش)
- ۱۳۷۸ق. درگذشت مهدی امامی امیری از فقهای شیعه و اساتید حوزه علمیه قم (۱ دی ۱۳۳۷ش)
- ۱۴۰۶ق. شهادت فضلالله محلاتی روحانی مبارز در انقلاب اسلامی و نماینده امام خمینی در سپاه پاسداران (۱ اسفند ۱۳۶۴ش)
- ۱۴۱۴ق. درگذشت سید احمد فقیه امامی از فقها و مفسران شیعه (۴ آذر ۱۳۷۲ش)
- ۱۴۱۷ق. درگذشت محمد واصف لاهیجی مجتهد، نویسنده و استاد حوزه علمیه (۲ آبان ۱۳۷۵ش)
آیا میدانستید که...؟
- ... تأمین جهیزیه بر زن واجب نیست و براساس فقه شیعه، بر مرد واجب است که اثاث مورد نیاز زندگی را برای همسرش فراهم کند؟
- حبیبالله چایچیان (در تصویر) انگیزه شعر «آمدم ای شاه پناهم بده» را بیماری مادرش میداند که او را به مشهد، نزدیک ضریح امام رضا(ع) برد و این ابیات را سرود؟
- ... کتابخانه خدابخش در ایالت بهار در هندوستان کتابهایی با خط و امضای عالمان شیعه مانند میرداماد، شیخ بهایی، محمدباقر مجلسی و ملاصدرا را در اختیار دارد؟
- ... حرمت جنگ در ماههای حرام پیش از اسلام نیز بوده و پس از اسلام نیز تأیید شده است؟
- بغداد پنج قرن پایتخت خلافت عباسی بود؟
مکانی نامعلوم که برای آن احتمالاتی مانند خانه حضرت فاطمه(س)، روضةالنبی، بقیع و خانه عقیل (بقعه ائمه بقیع) شمرده شده است. نظر مشهور میان عالمان شیعه احتمال خانه فاطمه دانسته شده است؛ اگرچه شیخ طوسی معتقد است بیشتر عالمان شیعه، احتمال روضةالنبی را قویتر دانستهاند.
بر دیوار شرقی کعبه واقع شده و فضیلتهایی برای آن برشمردهاند. در روایات شیعه به خواندن دعا در زمان رسیدن به آن، توصیه کردهاند. بر روی این در، آیات قرآن، اسامی خداوند و نام پیامبر اسلام نوشته شده است. طول در کعبه، بیش از سه متر و عرض آن حدود یک متر و هفتاد سانتیمتر است. این در، بیش از دو متر از سطح زمین فاصله دارد. در کعبه ابتدا بر روی زمین قرار داشت اما در بازسازی کعبه، توسط قریش، آنرا بالا بردند تا افراد به راحتی نتوانند وارد کعبه شوند. داخل کعبه، اتاق کوچکی وجود دارد که راهپله برای رفتن بر روی سقف کعبه است. این اتاقک، دارای در کوچکی است که درِ توبه خوانده میشود و از طلا ساخته شده است. یکی از حاکمان یمن حدود هفتصد سال پیش از هجرت پیامبر، دری برای کعبه قرار داد که آنرا اولین در برای کعبه دانستهاند. عبدالمطلب، جد پیامبر اسلام را اولین فردی دانستهاند که برای درِ کعبه از طلا استفاده کرد. کلیدداری کعبه از پیش از اسلام، در دست طایفه بنیشَيْبَة بود. پیامبر اسلام پس از فتح مکه این منصب را برای آنها تأیید کرد.
دایرةالمعارفی موضوعی درباره زندگانی، فضایل حضرت فاطمه(س) به زبان فارسی که سال ۱۳۹۳ش در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و زیر نظر علیاکبر رشاد منتشر شد. این دانشنامه ششجلدی، دارای ۱۱۷ مقاله است که دو جلد آن شامل سیره حضرت فاطمه(س) و یک جلد آن درباره معارف فاطمی است. سه جلد دیگر هم موضوعات حقوق زن و خانواده را در بر دارد. در نگارش دانشنامه، به منابع معتبر شیعه و سنی استناد شده است. این کتاب به پیشنهاد آیتالله جوادی آملی و توسط پدیدآورندگان دانشنامه امام علی تدوین شد. دانشنامه فاطمی در سال ۱۳۹۴ش، اثر برگزیده هفدهمین همایش کتاب سال حوزه شد.